BallinaAktualitetNik Qafoku nderohet me çmimin për karrierë në kiminë e tokës nga...

Nik Qafoku nderohet me çmimin për karrierë në kiminë e tokës nga Shoqata e Shkencës së Tokës në Amerikë

Nik Qafoku mori cmimin Jackson të Shoqatës së Shkencës së Tokës në Amerikë për vitin 2019 për kontributin e tij në kiminë e tokës dhe minierologjisë.

Këtu është një pamje e ngushtë e tokës nga një fushë që është mbushur në një kolonë dhe përdoret për kryerjen e studimeve të transportit Për kontributet e tij në fushën e kimisë dhe minierologjisë së tokës, hulumtuesi PNNL Nik Qafoku do të nderohet me çmimin Jackson të Shoqatën e Shkencave të Tokës të Amerikës në takimin vjetor që do të zhvillohet në nëtor në San Antonio të Teksasit.Puna e Qafokut shkon nga kërkimi në efikasitetin e plehrave bujqësore në Shqipërinë e tij, deri tek fati dhe transporti i ndotësve dhe materialeve radioaktive përmes tokës dhe sedimenteve pranë shtëpisë së tij në Richland, Wash. Ndër të tjera, ai ka studiuar efektet e rrjedhjes së gazit të dioksidit të karbonit nga ruajtja e thellë nën sipërfaqe, roli i mineraleve në kontrollin e fatit të ndotësve dhe kontaminimi i ujërave.Çmimi, një nga nderimet më të larta në shkencën e tokës, mbështetet nga donacionet e Marion dhe Chrystie M. Jackson.Cmimi i jepet si një shkencëtar i mesëm i karrierës, i cili ka dhënë kontribute të jashtëzakonshme në fushat e kimisë së tokës dhe mineralogjisë. Qafoku është shkencëtari kryesor dhe udhëheqës i ekipit Interfection Geochemistry në Grupin Subsurface Science and Technology në PNNL. Ai gjithashtu ka shërbyer si zëvendësues i profesorit në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit, një anëtar i fakultetit të degës në Universitetin Shtetëror të Oregonit dhe një profesori në Universitetin Bujqësor të Tiranës në Shqipëri. Ai mbështet dhe drejton studentë të diplomuar dhe shkencëtarë të rinj në laboratorin e tij në PNNL, e cila ishte gjithashtu një kriter kyç i përzgjedhjes së tij për çmimin. Ai ka botuar në revistat kryesore mjedisore dhe tokësore, siç janë Environment Science and Technology, Geochimica et Cosmochimica Acta, Advances in Agronomy, Soil Science Society of America Journal, Journal of Environmental Quality, Vadose Zone Journal, Frontiers in Environmental Science: Soil Processes, CATENA dhe Geoderma, si dhe në revista interdisiplinare dhe shumë të rëndësishme si Science, Nature Communications, Chemistry of Materials, Earth-Science Revieës, and American Journal of Science. Shkrimet e tij janë botuar në më shumë se 30 revista të ndryshme, duke treguar thellësinë dhe gjerësinë e hulumtimit të tij. Ai ka marrë disa çmime për performancë, çmime të jashtëzakonshme të kontributit, çmimin e shkrimeve më të mirë të vitit dhe çmimin R & D 100. “Qafoku njihet si një nga eksperimentistët më të mirë të kolonave të tokës në botë, me objekte të klasit botëror për ta mbështetur atë në PNNL”, tha një prej nominuesve të tij, Michael Hochella Jr., një profesor i dalluar universitar në Virginia Tech dhe ish-president e Shoqërisë Gjeokimike dhe Shoqërisë Mineralogjike të Amerikës. Hochella, i cili gjithashtu është një anëtar i laboratorit dhe mban një takim të përbashkët në PNNL, vë në dukje se Qafoku është jashtëzakonisht i ditur në shkencën e tokës, gjeokimi, minierologji, rrjedhjen e ujërave nëntokësore, lëvizshmëria e ndotësve, shtresat ushqimore të tokës dhe nanozhvillimin e tokës.

RELATED ARTICLES

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments