BallinaAktualitetKryengritja e Postribës, përpjekje në vitin 1946 për atë që u arrit...

Kryengritja e Postribës, përpjekje në vitin 1946 për atë që u arrit në 1990. Bilanci i të arrestuarve dhe pushkatuarve

Nga Kastriot Dervishi

 Më 8 shtator 1946, rreth 450 antikomunistë të armatosur filluan lëvizjen drejt Shkodrës në tre drejtime. Duke u zbardhur 9 shtatori 1946, 250 persona u grumbulluan në fushën e Shtojit dhe 200 të tjerë në Renc. Nga Postriba, lëvizja u drejtua nga Shkodra. Sulmi filloi nga verilindja dhe nga juglindja e qytetit. Beteja kryesore u zhvillua te kazermat e qytetit. Në betejën e zhvilluar u vra një drejtues komunist dhe u plagos një tjetër. Për shkak të forcave më të pakta, forcat antikomuniste nuk mundën të hyjnë në qytet. Drejtuesi i lëvizjes Jup Kazazi, u diktua më 15 shtator 1946 në një shtëpi në Shkodër. Për të mos rënë i gjallë në duart e komunistëve, vrau veten. Komunistët mashtruan opinionin sikur e vranë ata. Po në këtë kohë u vra edhe vëllai i tij Seit Kazazi. Kryengritja synonte të njëjtën gjë që shqiptarët arritën në dhjetor 1990, përmbysjen e regjimit komunist dhe vendosjen e rendit kapitalist.Kryengritja u zhvillua në rrethanat politike të krizës së marrëdhënieve të regjimit komunist me SHBA-në dhe Britaninë e Madhe. Ajo po bëhej në ditët kur po zhvillohej konferenca e paqes në Paris (29 korrik – 15 tetor 1946), në të cilën SHBA-ja deklaroi se nuk do ta njihte qeverinë komuniste të Enver Hoxhës. Çdo lloj veprimi kundër ilegjitimitetit komunist, pushtetit të mbjellë nga Miladin Popoviçi dhe Dushan Mugosha, është tërësisht i ligjshëm.

Bilanci i të dhënave:

-U arrestuan rreth 200 persona

-Janë pushkatuar pa gjyq 33 persona

-Janë pushkatuar me gjyq: 5 persona

-U dogjën nga regjimi pas ngjarjes: 33 shtëpi

-U arratisën: 69 persona

-U zhvilluan 5 procese të mëdha gjyqësore e disa të tjera më të vogla apo dënime individuale

RELATED ARTICLES

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments