Greqia rishikon taksën e re të sheshtë, në përpjekje për të tërhequr të huajt e pasur

0

Greqia po kërkon të tërheqë investitorë të pasur duke futur një tarifë të sheshtë tatimi prej 100,000 eurosh (111,000 dollarë) për individë të kualifikuar të gatshëm të zhvendosin vendbanimin e tyre në vend.

Qeveria me qendër në Athinë, e cila ka kërkuar mënyra të reja për të rritur ekonominë, që kur mori detyrën në korrik, pritet të njoftojë kornizën e re, të njohur si ‘non-dom’ të enjten.

Programi është pjesë e një reforme më të madhe tatimore, e cila gjithashtu përfshin norma më të ulëta për bizneset dhe familjet dhe një taksë të njëanshme prej 15% në aksione.

Administrata e kryeministrit Kyriakos Mitsotakis po synon rritje ekonomike prej 2.8% për vitin e ardhshëm, një nivel të cilin kreditorët dhe institucionet e tjera e kanë konsideruar optimiste.

Qeveria ka zhbllokuar planin e ‘flamurit Hellinikon’ – i cili parashikon shndërrimin e një siti aeroporti të shpërdoruar, në një projekt të pasurive të patundshme – ku qeveria lëshoi ​​leje për Eldorado Gold Corp. për të investuar në veri të vendit dhe planifikon të zbatojë shpejt planin e tij të privatizimit.

Por vendi do të duhet të bëjë më shumë për të ‘lustruar letrat kredenciale të biznesit’.

Sfida kryesore: tërheqja e investimeve që krijojnë vende pune, duke pasur parasysh që investimet kapitale fikse qëndronin në 20.6% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, para krizës së borxhit të vendit dhe qeveria tani projekton 13.1% të PBB-së për vitin 2020.

Sipas planit të ri, investitorët që vendosin të zhvendosin vendbanimin në Greqi do të paguajnë taksën e sheshtë 100,000 euro plus 20,000 euro për secilin anëtar të familjes. Ata do t’u duhet të jenë në vend të paktën 183 ditë në vit, sipas një zyrtari qeveritar me njohuri për planin. Atyre do t’u kërkohet të investojnë 500,000 euro në ekonominë kombëtare për tre vitet e para si banorë. Programi do të zgjasë 15 vjet.

Investitorët që vendosin 1.5 milion euro në aktivet Greke do të shohin që barra e tyre e sheshtë e taksave është përgjysmuar; investimet prej 3 milion eurosh do ta ulin barrën në 25,000 euro. Një klauzolë në ligj do të mbrojë kundër ndryshimeve të politikave nga qeveritë e ardhshme.

Një propozim i veçantë i krijuar për të tërhequr më shumë kompani në Greqi, ka për qëllim nxitjen e investimeve në sektorin e teknologjisë, uljen e taksave në nivelin e menaxhimit të lartë dhe stimulimin e zhvendosjes në Greqi ndërsa frenon ikjen e trurit.

Projektligji pritet të votohet deri në fund të nëntorit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.