“Të përgatitur të fitojmë edhe me Kodin aktual”, opozita: Tentativa e Ramës për të miratuar një pseudoreformë Zgjedhore, kundër Bundestagut

0

Opozita e bashkuar nuk ka ende një konsensus nëse duhet ndryshuar apo jo sistemi zgjedhor dhe nëse po, cili do të ishte më i përshtatshëm për Shqipërinë.

Grupi i punës që udhëhiqet nga drejtuesi politik Gazment Bardhi, vijon punën prej disa muajsh për të dalë në janar me draftin e tij final.

Në një intervistë për gazetën “Panorama”, sekretari i PD-së për çështjet zgjedhore, Ivi Kaso, tha se grupet e punës vijojnë diskutimet sa i përket sistemit zgjedhor. Kaso theksoi se prioritet i PD-së është adresimi i shqetësimeve të evidentuara nga OSBE/ODHIR-i. “Prioritizimi që opozita u ka bërë çështjeve të reformës synon t’u japë zgjidhje problemeve më të mprehta të zgjedhjeve, veçanërisht ato të cilat janë të evidentuara në raportet e fundit të ODIHR-it.”, tha ndër të tjera Kaso.

Ndërkohë, sekretari për çështjet zgjedhore i PD-së shtoi se opozita është e përgatitur të fitoj zgjedhjet e parakohshme, edhe me kodin elektoral aktual, por vetëm nëse zgjedhjet organizohen nga një qeveri e përkohshme. Po ashtu, Kaso akuzoi kreun e qeverisë se po tenton të bllokojë Reformën Zgjedhore gjithëpërfshirëse.

Z. Kaso, pak javë më parë, kryetari i PD-së, Lulzim Basha, deklaroi se opozita është gati të konkludojë Reformën Zgjedhore brenda janarit. Në draftin tuaj të Reformës Zgjedhore, ka ndonjë propozim për ndryshimin e sistemit? Në Komisionin e Posaçëm Parlamentar të Reformës Zgjedhore, dy deputetë, Myslym Murrizi dhe Halit Valteri, dorëzuan një propozim për sistemin zgjedhor, ndërsa maxhoranca u shpreh e gatshme për të diskutuar për këtë, ndërsa mësohet se nuk është prioritet i tyre. Ka opozita ndonjë propozim ose sistem preferencial, të cilin e ka diskutuar në grupin e punës?
Padyshim që çështja e sistemit, është aspekti i reformës që tërheq më shumë interes mediatik dhe të një pjese të publikut, por prioritizimi që opozita u ka bërë çështjeve të reformës synon t’u japë zgjidhje problemeve më të mprehta të zgjedhjeve, veçanërisht ato të cilat janë të evidentuara në raportet e fundit të ODIHR-it. Në këtë kontekst, diskutimi për sistemin zgjedhor përbën padyshim një temë të rëndësishme në axhendën e tryezës së ekspertëve të opozitës, ku po trajtohet në mënyrë parimore, serioze e shteruese, duke u përpjekur të evidentojmë sistemin, pikat e forta e të dobëta të sistemit aktual dhe avantazhet e mundshme të sistemeve të tjera. Diskutimi ende vijon midis aleatëve tanë dhe Partia Demokratike është e përkushtuar për të mbështetur çdo vendimmarrje të tryezës së aleatëve për një sistem sa më përfaqësues, i cili do të garantojë legjitimitet të institucioneve të dala nga zgjedhjet, stabilitet dhe mbi të gjitha besim publik në qeverisje.

Kreu i PD-së tha në një mbledhje të Kryesisë së Partisë Demokratike dhe ish-Grupit Parlamentar se Kryeministri Rama po përpiqet të bllokojë Reformën Zgjedhore, duke mos përfshirë të gjitha palët. Ka pasur kohët e fundit ndonjë përpjekje tjetër të ndërkombëtarëve për një tryezë të radhës dhe që është refuzuar nga kreu i qeverisë? Ose si po e bllokon Rama reformën?

Tentativa e Ramës për të miratuar i vetëm një pseudoReformë Zgjedhore, shkon në krah diametralisht të kundërt me kushtin e Bundestagut për një Reformë Zgjedhore të miratuar me kontributin e të gjithë aktorëve politikë relevantë. Kjo, për këdo që ende ka ndonjë keqkuptim, është treguesi më i qartë se cila nga palët politike e ka seriozisht, jo vetëm Reformën Zgjedhore, por mbi të gjitha përmbushjen e kushteve të partnerëve ndërkombëtarë dhe progresin e Shqipërisë në rrugën e integrimit europian.

Qeveria ka shtyrë deri në mars gjendjen e jashtëzakonshme, çka nënkupton se deri në mars, nuk mund të ketë zgjedhje të parakohshme. Kur mund të jetë koha e përshtatshme, sipas jush, duke marrë parasysh edhe kohën që duhet për të implementuar Reformën Zgjedhore?
Opozita është e përkushtuar për të ofruar kontributin dhe zgjidhjet e saj në një kohë fare të shkurtër, çka i hap rrugën miratimit të tyre në Parlament, në fillim të këtij viti, nëse ka vullnet për të miratuar një reformë konsensuale, e cila në substancë pasqyron standardet më të larta zgjedhore ndërkombëtare. Nga ana tjetër, opozita është e përgatitur për të fituar zgjedhjet e parakohshme kurdo kur ato mund të mbahen, qoftë me Reformë Zgjedhore të miratuar e qoftë me Kodin aktual, i cili gjithsesi do të ofronte garanci për zgjedhje të lira, nëse do të implementohej nga një qeveri kujdestare, jashtë konfliktit të interesit me zgjedhjet e lira.

Mendoni se identifikimi, votimi dhe numërimi elektronik mund të implementohet që në zgjedhjet e ardhshme në të gjithë vendin?
Sistemi i ilustruar në kuadër të propozimeve e të zgjidhjeve të ofruara nga ana jonë për identifikimin biometrik të zgjedhësve dhe votimit e numërimit elektronik, nga ana teknike është i gatshëm për t’u implemetuar njëherazi në të gjithë vendin, në një kohë shumë të shkurtër. Ajo çka nevojitet, është mbështetja edhe besimi i të gjitha palëve politike te teknologjia, çka do të ndikojë te përmirësimi i klimës së besimit të të gjithë zgjedhësve te procesi zgjedhor dhe te legjitimiteti i institucioneve të dala nga zgjedhjet.

Cili është propozimi i opozitës për depolitizimin e administratës zgjedhore?
Implementimi i teknologjisë është rruga më e shpejtë, e ndershme dhe e besueshme për depolitizimin e administratës zgjedhore, ku shumë shpejt komisionerët partiakë do të zëvendësohen nga staf teknik, i cili do të përkujdeset vetë për mbarëvajtjen e makinerive të votimit e numërimit e për orientimin e zgjedhësve për një proces normal zgjedhor.

Duhet shkrirë sipas jush KQZ-ja?
Ende tryeza e opozitës nuk ka konkluduar një qëndrim përfundimtar lidhur me modelin e KQZ-së së ardhshme, por një gjë është e sigurt: kjo KQZ, e cila ka drejtuar procesin kriminal të 30 qershorit, ka uzurpuar kompetencat e institucioneve të tjera dhe ka marrë atributet e gjykatave, nuk mund të administrojë zgjedhjet e ardhshme, të cilat do të prodhojnë rotacionin politik të mezipritur nga të gjithë shqiptarët.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.