Strategjia e Qeverisë ndaj Koronavirusit, ajo e kolapsit te shtetit/Nga Tritan Shehu

0

Nga Tritan Shehu

Strategjia e Qeverise ndaj Koronavirusit, ajo e kolapsit te shtetit.
Kjo duket ne tiparet e “strategjise” shteterore ndaj nje epidemie te mundeshme:
–Ne paqartesite e materialit Task (Qeveria “si struci” shprehet nepermjet tij) per menyrat e trajtimit te te prekurve te mundeshem nga virusi, te atyre qe kane pase kontakte me ata dhe te zonave shperthyese nqs ato krijohen.
— Ne mos deklarimin, ose me mire ne mos ekzistencen e nje karantine te pershtatshme.
–Ne teorite qe po artikulohen nga zera afer qeverisjes, sipas se cilave:
1-Te prekurit e verifikuar edhe laboratorisht nga ky virus, por qe nuk do te kene simptoma te renda, mund te qendrojne ne shtepite e tyre per trajtim.
2- Ne perdorimin si parim te vetekarantinimit, pra ne ambjentet private te atyre qe kane pasur kontakt me te prekurin.
Ndersa krejt ndryshe jane strategjite ne Itali, Zvicer, Austri, France, ShBA etj:
a)Te prekurit shtrohen te gjithe ne klinika infektive apo terapi intensive, te dyja speciale.
b)Gjurmohen kontaktet e aferta me ata e te gjithe keta vendosen ne karantine te detyruar per 14 dite pavaresisht simptomave apo ekzaminimeve laboratorike.
c)Nqs ka zona te populluara si vatra ato bllokohen ne forme te nje karantine civile.
Strategjia e amullia strategjike e Qeverise sone tregon deshtimin e shtetit e tendencen per te kaluar drejt praktikave te aplikuara ne raste epidemish ne Afriken Qendrore, me morbozitet e mortalitet shume te larte aty.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.