“Tym i Bardhë”/Arrihet marrëveshja mes palëve për reformën zgjedhore

0

Mazhoranca dhe opozita kanë arritur marrëveshjen për reformën zgjedhore.

keshilli politik 2

Në zgjedhjet e ardhshme, do të ketë identifikim biometrik i të gjithë zgjedhësve në vendin tonë, çka do të thotë kushdo që do të shkojë të votojë, do të lërë edhe shenjën e gishtit në mënyrë që të mos ketë mundësi të votojë dy herë ose për persona të tjerë.

Palët kanë rënë dakord që depolitizimi i komisioneve zgjedhore të shtyhet.

Burime nga PD bëjnë me dije për “Panorama” se PS u tërhoq nga depolitizimi i administratës zgjedhore në zgjedhjet e ardhshme.

PS e mori këtë vendim të papritur, pasi PD kërkoi që administrata publike të jetë e përjashtuar sipas një formule të propozuar nga BE. Mësohet se PD e pranoi në mëngjes këtë formulë për depolitizimin. Për zgjedhjet e ardhshme, komisionet do të mbeten siç janë aktualisht.

Mbrëmjen e shkuar, kryeministri Edi Rama konfirmoi se kanë rënë dakord për riformatimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, ku kryetari do të zgjidhet me konsensus ndërsa nënkryetari i përket opozitës.  Ky do të jetë një organ i ndarë në tre trupa të balancuara politike.

Puna do të vijojë për çështjet e tjera në Këshill, që nuk kanë të bëjnë me administratën zgjedhore.

Palët kanë rënë dakord që Parlamenti të mos e ndryshojë dot draftin pa pëlqimin e palëve në Këshillin Politik. Mësohet se rol kyç në dakordësinë mes palëve ka patur Komisioni Europian.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.