Rini të përjetshme/ Ekspertët mjekësorë gjejnë zgjidhjen për ndalimin e plakjes

0

Shkencëtarët pretendojnë se ata kanë gjetur me sukses zgjidhjen për procesin e plakjes njerëzore në një grup të rriturish të moshuar në një studim të rëndësishëm.

Trajtimi i oksigjenit ndryshoi trupat e të moshuarve në një nivel qelizor në mënyrën se si ishin 25 vjet më parë.

Në një studim unik, shkencëtarët përdorën terapinë e oksigjenit për të kthyer dy tregues kryesorë të plakjes biologjike – shkurtimin e telomereve dhe një akumulim të qelizave të plakjes që nuk funksionojnë mirë.

Ndërsa njerëzit plaken, trupat e tyre përjetojnë shkurtimin e telomereve – kapakët mbrojtës në kromozome – gjë që çon në sëmundje përfshirë kancerin, Alzheimerin dhe Parkinsonin.

Qelizat e plakjes, ose të ashtuquajturat qeliza zombie, parandalojnë rigjenerimin ndërsa ato grumbullohen në trup me kalimin e kohës.

Studimi përdor një metodë të quajtur Hyperbaric Oxygen Therapy në një përpjekje për të parandaluar përkeqësimin e këtyre dy karakteristikave të procesit të plakjes.

Në studimin, botuar në revistën Aging, 35 të rritur të shëndetshëm të moshës 64 vjeç e lart u vendosën në dhomat e oksigjenit nën presion në Izrael dhe morën frymë me oksigjen të pastër përmes një maske.

Seancat zgjatën për 90 minuta secila dhe zhvilloheshin pesë ditë në javë për tre muaj.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.