Eksperti Gjok Vuksani: Ja shtyllat kryesore të programit të PD për Bujqësinë

0

Nga Prof.Gjok Vuksani

Bujqesia sektori me jetik i vendit tone..
1-Buxheti per bujqesine dhe zhvillimin rural do te jete me i larti ndonjehere, duke arritur qe ne vitin e pare te qeverisjes, ne 100 milion euro, vetem per mbeshtetje te drejtperdrejte per fermeret. Programi per bujqesine dhe zhvillimin rural do te garantoj mbeshtetje financiare, çdo vit, per çdo fermer qe punon token, mbareshtron blegtorine apo investon ne sektorin e peshkimit, kundrejt procedurave te thjeshtuara (me vetedeklarim), per te gjitha kategorite e fermave (te vogla te mesme apo te medha), te shtrira ne te gjitha zonat dhe fshatrat e Shqiperise (numri unik i kartes se identitetit do jete nipt per fermeret ).
2- Zhvillimi i infrastruktures bujqesore do te mbeshtetet nga investime te qenesishme, vecanerisht ne kullim dhe ujitje, ku cdo vit do te investohen 50 milion euro. Pa harruar dhe investimet per mekanizimin dhe modernizimin e infrastruktures bujqesore.
3-Rritja e sigurise ushqimore, fuqizimi i institucioneve pergjegjese, futja e sistemeve mbikqyrese sipas standarteve te BE, rishikimi i kuadrit ligjor per abuzuesit e tregut qe demtojne fermerin e ndershem, gjithcka per t’i dhene fund abuzimit me cilesine dhe me çmimet e produkteve ushqimore ne treg, per te gjithe konsumatoret shqiptar.
4-Orientimi i bujqesise shqiptare drejt eksportit do te marre nje vemendje te vecante, duke bere qe bilanci tregtar import-eksport i produkteve bujqesore nga 3.7:1 (ne favor te importeve) te balancohet brenda 4 viteve…….
Shqiperia fiton Bujqesine

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.