PBB-ja e Kinës u shtua 2.3 % vjet, ekonomia e vetme kryesore që shënon rritje

0

Ekonomia e Kinës u rrit 2.3 % vjet në krahasim me vitin 2019, bëri të ditur Zyra Kombëtare e Statistikave të dielën.
Megjithëse sfidat serioze dhe komplekse të sjella nga pandemia e COVID-19, Kina arriti ta kthente rritjen ekonomike të saj në nivelet e parapandemisë, duke u bërë ekonomia e vetme kryesore në këtë botë që realizon rritje ekonomike. PBB-ja e gjithë vitit i kaloi 100 trilionë juanët (15.45 trilionë dollarë) për herë të parë.

Kina ka pasur një “mëkëmbje në formë V-je” dhe është bërë forca kryesore e rigjallërimit të ekonomisë globale, tha Sheng Laiyun, nëndrejtori i Zyrës Kombëtare të Statistikave. Sipas tij, PBB-ja vjetore për frymë vitin e kaluar parashikohet se ka arritur vlerën 72 447 juanë (11 190 dollarë amerikane), me një rritje prej 2 % në krahasim me vitin 2019, duke i kaluar 10 000 dollarët amerikanë për dy vjet me radhë.
Analiza e të dhënave tregon se prodhimi i industrisë parësore u rrit 3 % në vitin 2020, duke kaluar rritjen e industrisë dytësore prej 2.6 % dhe të sektorit tretësor prej 2.1 %.
Në mbarë Kinën u shtuan 11.86 milionë vende të reja pune urbane në vitin 2020, duke tejkaluar objektivin e krijimit të mbi 9 milionë vendeve të reja të punës në qytete. Deri në fund të vitit 2020, përqindja e papunësisë së anketuar në rajonet urbane qëndroi në 5.2 %, nën objektivin vjetor të qeverisë prej afro 6%.

Tregtia e jashtme e Kinës u rrit 1.5 %, duke arritur në 4.65 trilionë dollarë në vitin 2020, falë mëkëmbjes së sektorit të prodhimit. Eksportet arritën në 2.59 trilionë dollarë amerikanë vitin e kaluar, me një rritje vjetore 2.6% , ndërsa importet u ulën 1.1 %, duke arritur vlerën 2.06 trilionë dollarë amerikanë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.