VIDEO/Shpërthimi i dinamitit shkatërron thuajse gjithë qytetin, dhjetëra viktima

0

“Është katastrofa humanitare më e madhe e historisë së vendit tonë”. Nuk duhen fjalë të tjera përtej këtyre të opozitës politike për të shpjeguar atë që po ndodh në këto orë në Guinenë Ekuatoriale, vend perëndimor i kontinentit afrikan.

Sipas autoriteteve lokale, janë të paktën 31 personat e vdekur nga një shpërthim i ndodhur në një bazë ushtarake që ndodhet në qytetin Bata, më i madhi në vend, por bilanci mund të jetë shumë më i rëndë, nga momenti që të paktën 600 persona janë shtruar të plagosur rëndë në spitalet e tejmbushura dhe në kolaps të plotë.

Sipas presidentit të vendit, Obiang Nguema,  pothuajse çdo godinë e kryeqytetit me rreth 173 mijë banorë është dëmtuar rëndë.

Ende nuk dihet shumë për shkakun e shpërthimit, por sipas presidentit një sasi e madhe dinamiti ka shpërthyer për disa gabime të ushtarakëve që duhet t’i ruanin.

Skenat në videot e para në qarkullim tregojnë një qytet në kaos të plotë. Guinea Ekuatoriale është një ish-koloni spanjolle, dhe vendi i vetëm që ka spanjishten si gjuhë zyrtare në kontinent.

Vendi është tejet i pasur me burime nafte, por pjesa më e madhe  e popullsisë jeton në varfëri, ku shkaku kryesor duket pikërisht korrupsioni i presidentit Obiang, në pushtet nga viti 1979, një nga regjimet më jetëgjatë në botë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.