Arrestimi i kontrollorëve në Tiranë, reagon sindikata europiane: Jemi të tmerrruar, lironi menjëherë kolegët tanë

0

Unioni Europian i Kontrollorëve (ATCEUC) ka reaguar për grevën e Albcontrol në Shqipëri dhe arrestimin e 3 kontrollorëve.

Sipas reagimit zyrtar, Unioni është i tmerruar nga lajmet e fundit në Shqipëri dhe i kërkon menjëherë shtetit të lirojë kontrollorët.

Për Unionin Europian të Kontrollorëve, punonjësit e Albcontrol po protestojnë për të drejtat e tyre në një kohë kur kompania e tyre në mënyrë të njëanshme i uli rrogat dhe refuzoi t’i dëgjojë atyre çdo kërkesë që kishin.

Njoftimi i plotë: ATCEUC është tmerruar nga lajmet e fundit nga Shqipëria. Kontrolluesit e Trafikut Ajror të cilët vetëm të Enjten e kaluar u takuan me Presidentin e vendit të tyre për të shprehur frikën dhe shqetësimet e tyre në lidhje me trajtimin e tyre në duart e punëdhënësit të tyre Albcontrol, janë shkarkuar dhe arrestuar në mënyrë të përmbledhur.

Në një vend që aspiron të bëhet anëtar i BE është e papranueshme që punëtorët thelbësorë, të rëndësishëm për sigurinë mund të pushohen nga puna dhe përfundimisht të arrestohen thjesht për kryerjen e detyrave të tyre në përputhje me rregulloret e BE ose për transmetimin e shqetësimeve të tyre publikisht kur punëdhënësi i tyre refuzon të dëgjojë ose angazhohuni me ta, një punëdhënës që në fund të fundit është përgjegjës për sigurinë e pasagjerëve që udhëtojnë nëpër qiellin shqiptar.

Albcontrol ka ulur në mënyrë të njëanshme pagat e punonjësve të tyre deri në 70% pa u konsultuar apo edhe biseduar me Sindikatat të cilat përfaqësojnë punëtorët e tyre. Albcontrol ka refuzuar çdo kërkesë të Sindikatave për të negociuar një marrëveshje kolektive të përgjegjshme për të zgjidhur këtë krizë, një pozicion i cili i ka vënë punonjësit e saj nën një stres të jashtëzakonshëm shtesë në mes të një krize globale.

 Si mundet që Shqipëria ta shohë veten të denjë për një të ardhme të ndritshme të re si një anëtare e BE kur reagimi i saj ndaj punëtorëve që ndjekin të drejtat e tyre themelore është të veprojë në një mënyrë që të kujton një të kaluar të errët staliniste që ne shpresonim se ishte varrosur dhe të arrestonte ata që i kundërshtonin ato ?

Kjo është edhe më shqetësuese, ATCEUC ASBL C / O MERITIUS, 431, Avenue Georges Henri, 1200 Bruksel, Belgjikë (zona gjyqësore e Brukselit) Numri i TVSH-së BE 0684.488.814 kur Kontrolluesit NUK veprojnë politikisht por kryejnë detyrat e tyre sipas të dy dhe Rregulloret Evropiane. Anëtarësimi në BE kërkon që Shqipëria të respektojë jo vetëm Rregulloret Evropiane por edhe Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe Shtyllën Evropiane të të Drejtave Sociale, ajo duhet të lërë pas të gjitha mënyrat e vjetra të së kaluarës dhe të përqafojë plotësisht të drejtat e punëtorëve dhe përgjegjësitë e saj ndaj sigurisë së aviacionit të komuniteteve më të gjera evropiane (p.sh. Këshilli i Evropës, ECAC) në të cilin ata janë anëtarë.

ATCEUC kërkon që çdo institucion i BE-së me marrëdhëniet në Shqipëri të përdorë ndikimin e tyre më të plotë për të ndihmuar Shqipërinë të shohë se arrestimi i shtetasve të saj që thjesht po përmbushin detyrat dhe të drejtat e tyre sipas Ligjit Kombëtar dhe Evropian në vend që të hyjnë në një dialog kuptimplotë dhe konstruktiv me ta mund të shihet si një shenjë se nuk është e gatshme të bashkohet me Bashkimin Evropian dhe se lirimi dhe rivendosja e tyre është një hap themelor në rrugën e anëtarësimit të plotë në BE.

ATCEUC ka humbur çdo kontakt me kolegët tanë shqiptarë dhe është thellësisht i mërzitur nga ky zhvillim dhe i shqetësuar për mirëqenien e tyre, ne kërkojmë që autoritetet shqiptare të lirojnë menjëherë kolegët tanë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.