Në një shkollë 20 nxënës humbën të dashurit e tyre nga covidi

0

Grace ishte plot shpresë kur hyri në pjesën e fundit të shkollës së mesme. 16-vjeçarja ishte dy vjet larg diplomimit dhe dëshironte t’i bënte prindërit e saj krenarë – veçanërisht babanë. ”I thashë se e doja dhe gjithmonë do të bëja më të mirën”, tha Grace.   

Ky do të ishte premtimi i fundit që ajo i bëri ndonjëherë babait të saj, ndërsa ai shtrihej i intubuar në një njësi të Kujdesit Intensiv (ICU) për pacientët Covid-19. Ai vdiq të nesërmen, më 9 prill të vitit të kaluar, në kulmin e valës së parë në Francë.

Bota e Grace u shkatërrua. Ajo i tha CNN se kishte frikë të kthehej në shkollë në Seine-Saint-Denis, një periferi në verilindje të Parisit që u godit rëndë nga pandemia shtatorin e kaluar.

Kur ajo u kthye, ishte ende shkolla që mbante mend. Por për Grace asgjë nuk ishte e njëjtë.

Ajo shqetësohej se studentët e tjerë do ta trajtonin ndryshe dhe u befasua kur një nga shokët e saj të klasës i besoi asaj se edhe ai e kishte humbur babanë për shkak të Covid-19.

Në përgjithësi, të paktën 20 studentë nga shkolla e saj e mesme, Eugene Delacroix, humbën një të afërm nga virusi në vitin 2020, sipas bashkisë së qytetit.

Asgjë nuk sugjeron që këto vdekje ishin shkaktuar nga infeksione në shkollë. Por CNN ka folur me studentët në Eugene Delacroix të cilët thonë se ata ndajnë një barrë të përbashkët: Frika për të sjellë Covid-19 në shtëpi dhe për të infektuar një të dashur.

Politika e shkollave të hapura

Përveç një mbylljeje të shkurtër afër fillimit të pandemisë, Franca e ka bërë politikën e saj të hapur të shkollave një pikë krenarie në emër të rihapjes së ekonomisë dhe ofrimit të një shërbimi social, me disa prindër që mbështeten tek vaktet e shkollës për të ushqyer fëmijët e tyre.

Bindja e deklaruar e qeverisë është se përfitimet e hapjes së shkollave tejkalojnë shumë koston.

“Le të mos harrojmë atë që na bën krenarë. Asnjë vend tjetër në Bashkimin Evropian nuk ka lënë shkollat e saj të hapur sa Franca”, tha ministri francez për Evropën, Clement Beaune, në fund të marsit,  një ditë para se Italia të mbyllte shkollat e saj sërish për shkak te infeksionet në rritje.

Franca ka mbyllur vetëm shkollat ​​e saj për një total prej 10 javësh që nga fillimi i pandemisë – një nga normat më të ulëta në Evropë, sipas shifrave nga UNESCO , krahasuar me 35 javë për Italinë, 28 për Gjermaninë dhe 27 javë për Mbretërinë e Bashkuar.

Gjatë valës së parë të pandemisë pranverën e kaluar, qeveria mbylli shkollat ​​në mars, përpara se t’i rihapte gradualisht në maj dhe qershor.

Ne kemi nevojë që fëmijët të kthehen në klasë sepse ekziston një rrezik që ata do të lihen pas, do të shfaqen boshllëqe në të mësuar dhe pabarazitë arsimore do të përkeqësohen“, u tha Presidenti francez Emmanuel Macron gazetarëve gjatë një vizite në një shkollë në periferi në veriperëndim të Parisit në maj të vitit të kaluar.

Në shtator, u bë e detyrueshme për më shumë se 12 milionë nxënës në Francë që të ktheheshin në klasë. Ata të moshës 11 vjeç e lart duhej të mbanin maska, klasat duheshin ventiluar dhe distanca shoqërore u imponua në korridore dhe mensa. Jo të gjitha shkollat ​​ishin në gjendje të respektonin protokollet e sigurisë, veçanërisht ato në lagje të varfra.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.