Ballina Kryesore Destabilizim i vendit dhe korrupsion/ SHBA vendos sanksione të reja ndaj liderit...

Destabilizim i vendit dhe korrupsion/ SHBA vendos sanksione të reja ndaj liderit serb të Bosnjës, Millorad Dodik

3
247

Sot, Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) caktoi Milorad Dodik (Dodik), i cili është anëtar i Presidencës së Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH), si dhe një ent nën kontrollin e tij, Alternativna Televizija doo Banja Luka, në përgjigje të aktiviteteve korruptive të Dodik dhe kërcënimeve të vazhdueshme ndaj stabilitetit dhe integritetit territorial të BiH.

Aksioni i sotëm, emërtimet e para sipas OE 14033, bazohet në angazhimin e administratës Biden për të promovuar llogaridhënien për ata që, ndër të tjera, minojnë stabilitetin e rajonit të Ballkanit Perëndimor përmes korrupsionit dhe kërcënimeve ndaj marrëveshjeve të gjata të paqes. Dodik ka minuar institucionet e BiH duke bërë thirrje për kapjen e kompetencave shtetërore dhe duke vënë në lëvizje krijimin e institucioneve paralele në njësinë Republika Srpska (RS) të BiH. Për më tepër, Dodik ka përdorur pozicionin e tij zyrtar në BiH për të grumbulluar pasuri personale nëpërmjet ryshfetit, ryshfetit dhe formave të tjera të korrupsionit. Retorika e tij përçarëse etno-nacionaliste pasqyron përpjekjet e tij për të çuar përpara këto synime politike dhe për të shkëputur vëmendjen nga aktivitetet e tij korruptive. Në mënyrë kumulative, këto veprime kërcënojnë stabilitetin, sovranitetin dhe integritetin territorial të BiH dhe minojnë Marrëveshjet e Paqes të Dejtonit,

Aktivitetet korruptive destabilizuese të Milorad Dodik dhe përpjekjet për të çmontuar Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, të motivuara nga interesi i tij vetjak, kërcënojnë stabilitetin e Bosnjë dhe Hercegovinës dhe të gjithë rajonit”, tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson. “Shtetet e Bashkuara nuk do të hezitojne të veprojnë kundër atyre që ndjekin korrupsionin, destabilizimin dhe ndarjen në kurriz të popullit të tyre, si dhe kundër atyre që mundësojnë dhe lehtësojnë këtë sjellje.”

AKTIVITETET DESTABILIZUESE DHE KORRUPTUESE TË DODIK-UT

Marrëveshja e Paqes e Dejtonit (DPA), e nënshkruar nga presidentët e Bosnje-Hercegovinës, Kroacisë dhe Serbisë në 1995, i dha fund konfliktit etnik në BiH dhe vendosi kushtetutën e sotme të BiH. Thesari e caktoi më parë Dodikun më 17 janar 2017, në bazë të OE 13304, për pengimin aktiv ose rrezikun e konsiderueshëm të pengimit aktiv të PDSH-së. Veprimet e sotme bazohen në këtë trashëgimi duke synuar aktivitetin e tij të vazhdueshëm destabilizues në lidhje me PDSH-në, si dhe abuzimin e pozicionit të tij zyrtar për t’u përfshirë në korrupsion të përhapur, i cili minon institucionet shtetërore në BiH.

Dodik gjithashtu ka bërë thirrje hapur dhe ka ndërmarrë veprime drejt transferimit të njëanshëm të kompetencave shtetërore nga qeveria e BiH në Republika Srpska (RS), një nga dy njësitë që përbëjnë BiH së bashku me rrethin e Brckos. Dodik ka kundërshtuar gjithashtu publikisht Përfaqësuesin e Lartë të emëruar ndërkombëtarisht për BiH dhe përbërjen e Gjykatës Kushtetuese të BiH. Për më tepër, Dodik ka denigruar publikisht grupe të tjera etnike dhe fetare brenda BiH-së, duke mbjellë më tej ndarjen dhe bllokimin politik. Prandaj, Dodik është caktuar në bazë të OE 14033 si përgjegjës për ose bashkëpunëtor, ose i përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në një shkelje, ose një akt që ka penguar ose kërcënuar zbatimin e PDSH-së.

Dodik po ashtu është caktuar në bazë të OE 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor, ose i përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor. Konkretisht, ai ka krijuar një rrjet patronazhi në BiH nga i cili përfiton ai dhe bashkëpunëtorët e tij. Si një shembull i veprimeve të tij korruptive, Dodik u ka ofruar kontrata qeveritare dhe monopole në RS drejtpërdrejt bashkëpunëtorëve të ngushtë të biznesit. Me të ardhurat e tij korruptive, Dodik është përfshirë në ryshfet dhe aktivitete shtesë korruptive për të çuar përpara interesat e tij personale në kurriz të qytetarëve në RS.

STACIONI I MEDIAS PERSONAL I DODIK

Alternativna Televizija doo Banja Luka (ATV), një media me bazë në Banja Luka, RS, është në pronësi private nga një kompani e lidhur ngushtë me familjen e Dodik. Megjithatë, vetë Dodik ushtron kontroll personal mbi ATV në prapaskenë, si për shembull duke kërkuar miratimin personal për historitë mediatike që lidhen me tema të ndjeshme politikisht. Dodik e bleu ATV-në për të çuar përpara qëllimisht dhe shprehimisht axhendën e tij, e cila përfshin përpjekjet e tij për të denigruar figura të tjera politike, për të ndriçuar imazhin e tij publik dhe për të avancuar qëllimet e tij personale dhe politike.

Dodik u ka dhënë kontrata të lidhura me ATV drejtpërdrejt anëtarëve të familjes së tij, të cilat ai i ka përdorur si një rrugë tjetër për korrupsionin. Ai ka derdhur para direkt nga kompanitë publike në ATV për qëllime korruptive. Dodik ka rritur ndjeshëm fondet për ATV vitet e fundit dhe është angazhuar në fushata keqdashëse të ndikimit të mediave sociale përmes ATV për të publikuar përmbajtje që avancojnë qëllimet e tij politike dhe personale.

balkanweb back button

Destabilizim i vendit dhe korrupsion/ SHBA vendos sanksione të reja ndaj liderit serb të Bosnjës, Millorad Dodik

05 Janar, 2022 16:08

Dodik

Madhësia e tekstit:

Balkanweb app Get it on Google Play

Sot, Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) caktoi Milorad Dodik (Dodik), i cili është anëtar i Presidencës së Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH), si dhe një ent nën kontrollin e tij, Alternativna Televizija doo Banja Luka, në përgjigje të aktiviteteve korruptive të Dodik dhe kërcënimeve të vazhdueshme ndaj stabilitetit dhe integritetit territorial të BiH.

Aksioni i sotëm, emërtimet e para sipas OE 14033, bazohet në angazhimin e administratës Biden për të promovuar llogaridhënien për ata që, ndër të tjera, minojnë stabilitetin e rajonit të Ballkanit Perëndimor përmes korrupsionit dhe kërcënimeve ndaj marrëveshjeve të gjata të paqes. Dodik ka minuar institucionet e BiH duke bërë thirrje për kapjen e kompetencave shtetërore dhe duke vënë në lëvizje krijimin e institucioneve paralele në njësinë Republika Srpska (RS) të BiH. Për më tepër, Dodik ka përdorur pozicionin e tij zyrtar në BiH për të grumbulluar pasuri personale nëpërmjet ryshfetit, ryshfetit dhe formave të tjera të korrupsionit. Retorika e tij përçarëse etno-nacionaliste pasqyron përpjekjet e tij për të çuar përpara këto synime politike dhe për të shkëputur vëmendjen nga aktivitetet e tij korruptive. Në mënyrë kumulative, këto veprime kërcënojnë stabilitetin, sovranitetin dhe integritetin territorial të BiH dhe minojnë Marrëveshjet e Paqes të Dejtonit,

“Aktivitetet korruptive destabilizuese të Milorad Dodik dhe përpjekjet për të çmontuar Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, të motivuara nga interesi i tij vetjak, kërcënojnë stabilitetin e Bosnjë dhe Hercegovinës dhe të gjithë rajonit”, tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson. “Shtetet e Bashkuara nuk do të hezitojne të veprojnë kundër atyre që ndjekin korrupsionin, destabilizimin dhe ndarjen në kurriz të popullit të tyre, si dhe kundër atyre që mundësojnë dhe lehtësojnë këtë sjellje.”

AKTIVITETET DESTABILIZUESE DHE KORRUPTUESE TË DODIK-UT

Marrëveshja e Paqes e Dejtonit (DPA), e nënshkruar nga presidentët e Bosnje-Hercegovinës, Kroacisë dhe Serbisë në 1995, i dha fund konfliktit etnik në BiH dhe vendosi kushtetutën e sotme të BiH. Thesari e caktoi më parë Dodikun më 17 janar 2017, në bazë të OE 13304, për pengimin aktiv ose rrezikun e konsiderueshëm të pengimit aktiv të PDSH-së. Veprimet e sotme bazohen në këtë trashëgimi duke synuar aktivitetin e tij të vazhdueshëm destabilizues në lidhje me PDSH-në, si dhe abuzimin e pozicionit të tij zyrtar për t’u përfshirë në korrupsion të përhapur, i cili minon institucionet shtetërore në BiH.

 

Dodik gjithashtu ka bërë thirrje hapur dhe ka ndërmarrë veprime drejt transferimit të njëanshëm të kompetencave shtetërore nga qeveria e BiH në Republika Srpska (RS), një nga dy njësitë që përbëjnë BiH së bashku me rrethin e Brckos. Dodik ka kundërshtuar gjithashtu publikisht Përfaqësuesin e Lartë të emëruar ndërkombëtarisht për BiH dhe përbërjen e Gjykatës Kushtetuese të BiH. Për më tepër, Dodik ka denigruar publikisht grupe të tjera etnike dhe fetare brenda BiH-së, duke mbjellë më tej ndarjen dhe bllokimin politik. Prandaj, Dodik është caktuar në bazë të OE 14033 si përgjegjës për ose bashkëpunëtor, ose i përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në një shkelje, ose një akt që ka penguar ose kërcënuar zbatimin e PDSH-së.

Dodik po ashtu është caktuar në bazë të OE 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor, ose i përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor. Konkretisht, ai ka krijuar një rrjet patronazhi në BiH nga i cili përfiton ai dhe bashkëpunëtorët e tij. Si një shembull i veprimeve të tij korruptive, Dodik u ka ofruar kontrata qeveritare dhe monopole në RS drejtpërdrejt bashkëpunëtorëve të ngushtë të biznesit. Me të ardhurat e tij korruptive, Dodik është përfshirë në ryshfet dhe aktivitete shtesë korruptive për të çuar përpara interesat e tij personale në kurriz të qytetarëve në RS.

STACIONI I MEDIAS PERSONAL I DODIK

Alternativna Televizija doo Banja Luka (ATV), një media me bazë në Banja Luka, RS, është në pronësi private nga një kompani e lidhur ngushtë me familjen e Dodik. Megjithatë, vetë Dodik ushtron kontroll personal mbi ATV në prapaskenë, si për shembull duke kërkuar miratimin personal për historitë mediatike që lidhen me tema të ndjeshme politikisht. Dodik e bleu ATV-në për të çuar përpara qëllimisht dhe shprehimisht axhendën e tij, e cila përfshin përpjekjet e tij për të denigruar figura të tjera politike, për të ndriçuar imazhin e tij publik dhe për të avancuar qëllimet e tij personale dhe politike.

Dodik u ka dhënë kontrata të lidhura me ATV drejtpërdrejt anëtarëve të familjes së tij, të cilat ai i ka përdorur si një rrugë tjetër për korrupsionin. Ai ka derdhur para direkt nga kompanitë publike në ATV për qëllime korruptive. Dodik ka rritur ndjeshëm fondet për ATV vitet e fundit dhe është angazhuar në fushata keqdashëse të ndikimit të mediave sociale përmes ATV për të publikuar përmbajtje që avancojnë qëllimet e tij politike dhe personale.

ATV është përcaktuar në bazë të OE 14033 se është në pronësi ose kontrolluar nga, ose ka vepruar ose pretenduar të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, Dodik.

NDIKIMET E SANKSIONEVE

Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronën e individit dhe subjektit të mësipërm që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë janë bllokuar dhe duhet të raportohen në OFAC. Gjithashtu, bllokohen edhe çdo subjekt që zotërohet, drejtpërdrejt ose tërthorazi, 50 për qind ose më shumë nga një ose më shumë persona të bllokuar. Me përjashtim të rastit kur autorizohet nga një licencë e përgjithshme ose specifike e lëshuar nga OFAC, ose nuk përjashtohet, të gjitha transaksionet nga personat amerikanë ose brenda (ose transitore) në Shtetet e Bashkuara që përfshijnë ndonjë pronë ose interes në pronën e personave të caktuar ose të bllokuar ndryshe, përgjithësisht janë të ndaluara. Ndalimet përfshijnë dhënien e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga, për, ose për të mirën e çdo personi të bllokuar, ose marrjen e ndonjë kontributi ose sigurimin e fondeve, mallrave,

3 KOMENTET

  1. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: startnews.news/2022/01/05/destabilizim-i-vendit-dhe-korrupsion-shba-vendos-sanksione-te-reja-ndaj-liderit-serb-te-bosnjes-millorad-dodik/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Here you will find 11691 additional Info on that Topic: startnews.news/2022/01/05/destabilizim-i-vendit-dhe-korrupsion-shba-vendos-sanksione-te-reja-ndaj-liderit-serb-te-bosnjes-millorad-dodik/ […]

Comments are closed.