Si personi i dytë më i pasur i Azisë ka humbur mbi 90% të pasurisë së tij?!

0
186

Vitet e fundit nuk kanë qenë të shkëlqyera për super të pasurit në Kinë, veçanërisht ata që e ndërtuan pasurinë e tyre në tregun dikur të nxehtë të pronave të vendit.

Pasuria neto e Hui Ka Yan, kryetar i zhvilluesit të pasurive të paluajtshme China Evergrande, është zhytur me gati 93%, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg. Dikur personi i dytë më i pasur në Azi, pasuria e Hui ka rënë nga 42 miliardë dollarë në kulmin e saj në 2017 në rreth 3 miliardë dollarë, sipas Bloomberg.

Evergrande është zhvilluesi më me borxhe i Kinës me 300 miliardë dollarë detyrime dhe ka qenë në qendër të problemeve të pasurive të paluajtshme të vendit që nga viti 2021. Hui, i njohur gjithashtu si Xu Jiayin në Mandarin, përdori pasurinë e tij personale për të mbështetur kompaninë e tij në vështirësi, duke shitur shtëpinë e tij dhe avionë privatë.

Por kjo nuk ishte e mjaftueshme dhe Evergrande dështoi në obligacionet e saj në dollarë amerikanë në dhjetor 2021 pasi u përpoq për muaj të tërë për të mbledhur para për të shlyer kreditorët, furnitorët dhe investitorët. Vitin e kaluar, firma dështoi të ofrojë planin e saj paraprak të ristrukturimit të borxhit, duke çuar në shqetësime të mëtejshme për të ardhmen e saj.

Evergrande është masiv: Ka rreth 200,000 punonjës, grumbulloi më shumë se 110 miliardë dollarë në shitje në 2020 dhe zotëron më shumë se 1,300 zhvillime në më shumë se 280 qytete.

Analistët kanë qenë prej kohësh të shqetësuar se një kolaps i Evergrande mund të shkaktojë rreziqe më të gjera për tregun e pronave të Kinës, duke dëmtuar pronarët e shtëpive dhe sistemin më të gjerë financiar. Pasuritë e paluajtshme dhe industritë e lidhura me to përbëjnë deri në 30% të PBB-së.

Por Hui nuk është i vetmi që ka parë shkatërrim masiv të pasurisë kohët e fundit. Elon Musk, CEO i Tesla, SpaceX dhe Twitter, është bërë personi i parë që ka humbur 200 miliardë dollarë pasuri, sipas Bloomberg muajin e kaluar.

Pjesa më e madhe e pasurisë së Musk është e lidhur në Tesla, e cila pa aksionet e saj të zhyten me 65% në 2022. Edel Strazimiri / SCAN