A shkakton anemia probleme me zemrën?

0
112

Anemia mund të shkaktojë stres në zemër dhe veshka, dhe kjo mund të çojë në dëmtime të të dy organeve dhe probleme të tjera shëndetësore.

Miliarda njerëz në mbarë botën jetojnë me anemi ose dështim të zemrës, por ka gjithashtu një mbivendosje të madhe të njerëzve që kanë të dyja këto kushte.

Kjo mbivendosje është rezultat i mënyrës se si zemra dhe veshkat e trupit punojnë së bashku dhe mbështetja e tyre në qelizat e kuqe të gjakut që ofrojnë oksigjen. Është e rëndësishme që këto kushte të trajtohen veçmas dhe kolektivisht kur ato zhvillohen për të ndihmuar në parandalimin e anemisë dhe dështimit të zemrës që përkeqësohet gjithnjë e më shumë.

Cilat janë shenjat e dështimit anemik të zemrës?

Si anemia ashtu edhe dështimi i zemrës mund t’ju lënë me:

lodhje
gulçim
rrahje të shpejta të zemrës kur jeni duke pushuar
Shenja të tjera që mund të keni anemi përfshijnë:

dhimbje koke
marramendje
lëkurë e zbehtë, e thatë
sindromi i këmbës së shqetësuar
Shenjat shtesë që tregojnë se mund të keni dështim të zemrës janë:

ënjtje në kyçet ose këmbët
të përziera ose fryrje
kollë e thatë
A shkakton anemia e patrajtuar dështimin e zemrës?

Anemia shpesh lidhet me dështimin e zemrës. Një hulumtim i vitit 2018 duke parë 34 studime të tjera zbuloi se anemia ishte e pranishme në një të tretën e individëve me dështim të zemrës.

Megjithatë, lidhja midis anemisë dhe dështimit të zemrës është shumëfaktoriale. Studiuesit mbeten të paqartë në këtë moment për shkallën në të cilën anemia në vetvete shkakton dështimin e zemrës.

A rezulton mungesa e hekurit në insuficiencë kardiake anemike?

Mungesa e hekurit është një nga shkaqet më të zakonshme të anemisë. Kjo gjithashtu lidhet në mënyrë të pavarur me një rrezik të rritur për vdekshmërinë tek njerëzit me dështim të zemrës.

Anemia dhe dështimi i zemrës janë kushte ku faktorë të shumtë shpesh hyjnë në lojë. Ka hulumtime mjekësore që tregojnë se mungesa e hekurit mund të ketë një ndikim negativ në të dyja kushtet, por lidhja e saj me faktorë të tjerë ende është duke u kuptuar.

Opsionet e trajtimit

Trajtimi për aneminë do të varet nga shkaku. Për shembull, nëse anemia është për shkak të mungesës së hekurit, opsionet e zakonshme të trajtimit përfshijnë:

suplementet e hekurit
infuzionet intravenoze (IV) të hekurit
një transfuzion gjaku
Infuzionet EPO, të cilat mund të rekomandohen nëse shkaku është sëmundja kronike e veshkave

Nëse keni anemi, mjeku me siguri do t’ju rekomandojë një dietë të pasur me ushqime të pasura me hekur. Ata gjithashtu do të rekomandojnë që të shmangni disa ushqime që mund të pengojnë thithjen e hekurit si kafeja dhe qumështi.

Nuk ka shërim për dështimin e zemrës. Por medikamentet dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të ndihmojnë në parandalimin e përkeqësimit të gjendjes. Një studim i vjetër tregoi se transmetimi gradual i qelizave të kuqe të gjakut ishte në gjendje të përmirësonte funksionin e zemrës tek njerëzit e diagnostikuar me anemi të mungesës së hekurit.