Jeni adhurues i zhurmës së shiut, zbulojeni pse ndodh ky fenomen!

0
107

Pavarësisht nëse jeni një nga ata njerëz që e duan shiun apo jo, nuk ka dyshim se zhurma e pikave që bien tenton t’ju japë një ndjenjë qetësie dhe paqeje. Por pse po ndodh kjo?

Sipas Marian Rizkallah, muzikoterapist dhe drejtor i North London Music Therapy, përgjigja ka të bëjë shumë me vetitë ritmike të shiut. E vërteta është, pavarësisht origjinës së tij natyrore, tingulli i shiut është mjaft i qëndrueshëm dhe i parashikueshëm – dhe kjo është ajo që e bën atë kaq qetësues. Rizkalah shpjegon:

Ashtu si muzika ndikon si në pjesët autonome ashtu edhe në limbike të sistemit tonë nervor (të cilat kujdesen respektivisht për rrahjet e zemrës dhe emocionet tona), kështu tingulli i qëndrueshëm dhe i parashikueshëm i shiut mund të ndihmojë në rregullimin e përgjigjeve të sistemit tonë nervor.

“Truri ynë mësohet shpejt me ritmin e shiut,” shton ai. “Tingulli nuk është shumë i lartë ose vjen me surpriza të mëdha dëgjimore, gjë që e bën atë shumë miqësor ndaj trurit.”

Katerina Georgiou, një psikoterapiste praktike dhe autore e librit të ardhshëm ‘Kuptimi dhe Përballimi me Stresin’, beson gjithashtu se mënyra se si reshjet i tërheqin shqisat tona mund ta bëjnë atë një përvojë qetësuese dhe lehtësuese të stresit.

“Gjëja kryesore është se zhurma e pikave të shiut prek shqisat tona”, shpjegon Georgiou. “Kur ndihemi të shqetësuar për jetën apo edhe në panik, mund të ndihemi të bllokuar në mendjen dhe kokën tonë. Tashmë dihet gjerësisht se teknikat që na lidhin me shqisat tona mund të na nxjerrin nga ky lak i mendjes sonë dhe të na rikthejnë në kontakt me trupin tonë”.
Pra, në fund të fundit është se ka një shpjegim shkencor për prirjen e shumë prej nesh për tingujt e shiut – dhe ndërsa fundi i verës mund të mos jetë aq i mirëpritur, ideja e ditëve me shi të vjeshtës të mbështjellura me batanije në divan nuk tingëllon aq e pakëndshme…