Hamasi: Hezbollahu do të hyjë plotësisht në luftë nëse shkatërrohemi në Rripin e Gazës

0
196

Mbetet frika për orkestrimin e mundshëm të një sulmi të madh nga Hezbollahu në Izrael. Grupi islamik me bazë në Liban “do të hyjë në një luftë të plotë me Izraelin nëse Hamasi shkatërrohet plotësisht në Rripin e Gazës”, tha një zyrtar i lartë palestinez, raporton NBC.

“Tani nuk është koha e duhur,” tha Ahmed Abdul Hadi, një zëdhënës i Hamasit në Bejrut, për përfshirjen e plotë të Hezbollahut në luftimet në kufirin e Libanit me Izraelin. Vija e kuqe për Hezbollahun do të ishte shkatërrimi i plotë i rezistencës në Gaza.

Deklaratat, shkruan NBC, janë treguesi i parë i qartë nga një zyrtar i Hamasit për pritshmëritë e tij në lidhje me rolin e partnerëve të tij libanezë në luftime.

Në një intervistë javën e kaluar, komandanti i dytë i Hezbollahut, Naim Kassem, i tha NBC se luftimet e deritanishme të Hezbollahut kanë pasur për qëllim parandalimin “për të ulur presionin ndaj Gazës”.

Frika është një: Hezbollahu, një grup islamik me bazë në Liban, mund të përgatitet të bashkohet me luftën ose të shkelë kufirin me Izraelin në një sulm të ri, raportoi Bloomberg disa ditë më parë.

“Ne duhet të qëndrojmë në këtë kufi për të dërguar një mesazh parandalimi,” tha majori Ariel, 30 vjeç, një komandant kompanie në Kibbutz Eilon i cili është në detyrë rezervë. Mjek dhe baba i tre vajzave të reja, ai shton: “Jeta ime është në pritje. Nuk e di sa kohë do të jem këtu, por nuk mund të ikim. 7 tetori ishte një thirrje zgjimi”.

Për pesë javët e fundit, vëmendja e botës është përqendruar në pushtimin ajror dhe tokësor të Gazës nga Izraeli, i cili ishte projektuar për të çrrënjosur infrastrukturën e Hamasit dhe për të shkatërruar potencialin ushtarak të organizatës.

Një shqetësim i madh për ushtrinë dhe vendin e Izraelit është Hezbollahu, i cili ka gati 10 herë më shumë raketa se Hamasi dhe një forcë ushtarake më të madhe dhe më profesionale.