BallinaSocialeZvicër: Orari i shkollës vlerësohet se dëmton shëndetin e adoleshentëve

Zvicër: Orari i shkollës vlerësohet se dëmton shëndetin e adoleshentëve

Në Zvicrën frëngjishtfolëse, orët e hapjes së arsimit të detyrueshëm ndryshojnë shumë nga një shkollë në tjetrën dhe nga një kanton në tjetrin. Megjithatë, shumë studime tregojnë se orët e tepërta të mëngjesit nuk janë përshtatur me nevojat fiziologjike të adoleshentëve.

Orari i shkollës është larg uniformës dhe shpesh varet nga transporti i shkollës. Sipas hulumtimit të shkrimit të On en Parle, ka dallime të theksuara midis kantoneve frëngjishtfolëse, madje edhe ndërmjet institucioneve të të njëjtit kanton.

Variacioni më i madh gjendet në të voglat, 1-4Ps (4-8 vjet). Në kantonin Neuchâtel, fillimi i mësimit është në vende në orën 07:35 dhe në vende të tjera në orën 8:15 të mëngjesit. Në Fribourg, disa filluan mësimet në orën 7:40.

Në ciklin 2 (8-12 vjeç), është e nevojshme të ngriheni edhe më herët në Bernë dhe Neuchâtel: zilja shpesh bie në 7:25 të mëngjesit, 7:30 në kantonet Vaud dhe Jura, 7:40 në mëngjes. Friburgu. Geneves dhe Valaisans janë më të mirët në orët e gjumit: në Valais, midis 1P dhe 8P (ose Harmos 8), ata nuk fillojnë kurrë para orës 8 të mëngjesit.

Ky ndryshim zvogëlohet në 9-11S (12-15 vjet). Ne i fillojmë mësimet shumë herët, rreth orës 7:30. Kjo varion nga 7 orë 25 minuta në Neuchâtel dhe Bernë dhe 7 orë e 7 orë në Gjenevë. Këto orare nuk janë përshtatur me nevojat fiziologjike të të rinjve që hyjnë në adoleshencë, kujton Virginie Bayon, një mjeke e asociuar në Qendrën për Hetimin dhe Kërkimin e Gjumit në CHUV në Lozanë, e intervistuar në On Talk.

Specialisti tregon se vajzat dhe adoleshentët priren natyrshëm të shtrihen dhe të ngrihen më vonë për shkak të ndryshimeve hormonale. Natyra e gjumit ndryshon gjithashtu nga mosha 13-vjeçare. Fillimi i hershëm i shkollës mund të çojë në lodhje, mungesë përqendrimi dhe ulje të performancës shkollore.

Avokim për ndryshim

Studimet tregojnë se fillimi i mëvonshëm i klasave përmirëson gjumin, përqendrimin dhe shëndetin mendor të adoleshentëve.

Eksperimentet ekzistojnë: në vitin 2020 shkolla private Ardévaz në Sion (VS) e zhvendosi kështu fillimin e mësimit në 8.55 të mëngjesit. Drejtori i saj, Alexandre Moulin, konfirmoi përfitimin e kësaj mase me reagime pozitive si nga nxënësit, ashtu edhe nga mësuesit. Një mënyrë për të gërmuar për qeveritë pasi shëndeti mendor i adoleshentëve përkeqësohet që nga shpërthimi i koronavirusit.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular