BallinaEkonomiArrihet dakordësia me furrat e bukës, OSHEE propozon 3 kategori tarifash sipas...

Arrihet dakordësia me furrat e bukës, OSHEE propozon 3 kategori tarifash sipas tipologjisë së aktivitetit

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë në bashkëpunim me OSHEE Group prezantuan sot zgjidhjen e arritur me Shoqatën e Bukës, Pastiçerive dhe Brumërave, në lidhje me tarifat e konsumit të energjisë elektrike, sipas tipologjisë së aktivitetit. 

Propozimi i OSHEE është përgatitur pas analizës së thelluar të tregut, ku operojnë rreth 2600 subjekte, në konsultim me përfaqësuesit e shoqatës, dhe parashikon:

  • 7.6 lekë për kilovat për subjekte që kanë vetëm furrë buke.
  • 9.5 lekë për kilovat për subjektet që kanë furrë buke, por që tregtojnë dhe produkte pastiçerie.
  • 12 lekë për kilovat për subjektet që kanë furrë buke, por funksionojnë edhe si bar/ kafe.

Subjektet e furrave të bukës, të cilat vitet e fundit kanë zgjeruar ndjeshëm aktivitetin e tyre, duke tregtuar edhe produkte të tjera, aktualisht tarifohen duke patur në ambientin e punës dy matësa: 7.6 lekë/kWh për furrat dhe 14 lekë lekë/kWh për pastiçeri dhe bar-kafe. 

Skema aktuale përmban artifica dhe terren për abuzim, ndërsa varianti i dakordësuar vendos barazi në treg dhe ndan qartë kategoritë e subjekteve “furra buke”, “furra buke – pastiçeri” dhe “furra buke – pastiçeri – bar kafe”. 

Prej 15 vitesh furrat e bukës tarifohen me çmim preferencial prej 7.6 lekë/kWh, por me kalimin e kohës tregu ka pësuar zhvillime dhe këto subjekte kanë integruar në aktivitetin e tyre edhe produkte të tjera. 

Zv/kryeministrja dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, znj. Belinda Balluku tha se në vend janë të paktën 2600 furra buke që kanë një konsum vjetor prej 66 milionë kilovatorë, me vlerë 500 milion lekë.

“Kjo e ka bërë qasjen, ndaj kësaj çështje të kujdesshme, për të trajtuar secilin prej tyre sipas kushteve ku ndodhet, për t’i vendosur këto subjekte në një raport të drejtë pagese”, tha ministrja Balluku. 

Administratori i OSHEE Group, z. Enea Karakaçi beson se propozimi i dakordësuar me shoqatën i jep zgjidhje përfundimtare problematikave të hasura në terren, jo vetëm për biznesin, por edhe për vet shoqërinë, ndërsa shtoi se, “zbatimi i paketës së re do të nisë pas miratimit nga Enti Rregullator i Energjisë”.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular