Kina hedh poshtë spekulimet e mediave për “punën e detyruar” në Xinjiang

0

Pekini ka hedhur poshtë spekulimet e përsëritura te disa  medieve perëndimore për “punën e detyruar” në Rajonin Autonom të Xinjiang-Ujgurit.

Në një konferencë shtypi të organizuar të  nga Ministria e Punëve të Jashtme të Kinës, u  hodhen poshte permes argumenteve pretendimet se banorëve të këtij rajoni u është hequr liria e zgjedhjes së vendit ku duan të punojnë.

“Në fakt, punëtorët e gjitha pakicave kombëtare në Xinjiang e zgjedhin punën e tyre sipas dëshirës”, tha Zullhayat Ismayil, zëdhënësja e Zyrës së Informacionit në qeverinë rajonale të Xinjiang-ut. Ajo shtoi se punëtorët nënshkruajnë kontrata dhe paguhen nga kompanitë mbi bazën e trajtimit të barabartë dhe vullnetit të lirë për të punuar sipas Ligjit të Punës dhe rregulloreve të tjera të Kinës.

Përveç njoftimeve për “punën e detyruar” në Xinjiang, disa medie shpesh përmendin një tjetër togfjashësh, “kampe riedukimi”, të cilat i përshkruajnë si një ferr. Por realiteti është krejt ndryshe.

“Në Xinjiang nuk ka nga të ashtuquajturat ‘kampe riedukimi'”, tha Elijan Anayat, një tjetër zëdhënës i qeverisë rajoanale, sipas të cilit qendrat e trajnimit profesional të krijuara në Xinjiang janë shkolla që synojnë çradikalizimin.Xinjiang eshte nje krahine e cila ka nje situate zhvillimi ekonomik e social te qendrueshem.

Nga viti 2014 deri në vitin 2019, PBB-ja vjetore e Xinjiang-ut u rrit me një shpejtësi mesatare 7.2 % në vit, duke u ngritur nga 141 miliardë në 208 miliardë dollarë amerikanë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.