Zbuloni SIMPTOMAT e pazakonta të diabetit në sy: Ja si duket një sy diabetik

0
868

Diabeti mund të ndikojë në trupin tuaj në shumë mënyra.

Ndikon në aftësinë e trupit për të prodhuar ose përdorur insulinë në mënyrë efektive për të kontrolluar nivelet e sheqerit (glukozës) në gjak. Insulina është një hormon që përdoret në shndërrimin e glukozës (që trupi e merr nga ushqimi) në energji që trupi i nevojitet për të funksionuar siç duhet. Kur një person diagnostikohet me diabet, kjo do të thotë se ai/ajo ka shumë glukozë në gjak. Diabeti mund të dëmtojë zemrën, veshkat dhe enët e gjakut. Madje dëmton edhe enët e vogla të gjakut në sy. Edhe nëse diabeti kontrollohet mirë, ai mund të ndikojë në në shikimin tuaj.

Si ndikon diabeti te sytë?

Sëmundja diabetike e syrit, përfshin probleme të mundshme të syrit që mund të prekin një pacient. Këto komplikime në sytë e një diabetiku, mund të përfshijnë retinopati diabetike, edemën makulare diabetike, kataraktet dhe glaukomën. Ka 4 kontribuues kryesorë për një sy diabetik, këto përfshijnë:

-Sheqeri i lartë i pakontrolluar në gjak

-Presioni i lartë i gjakut

-Kolesteroli i lartë i pa menaxhuar në gjak

-Pirja e tepërt e duhanit

Cilat janë simptomat e sëmundjes diabetike të syrit?

-Shikim i turbullt, ose të shohësh gjithçka tepër të turbullt.

-Ndryshim i shpeshtë i shikimit ndonjëherë nga dita në ditë.

-Zona të errëta ose humbje të shikimit.

-Në pamundësi për të kuptuar ose zbuluar ngjyrat.

-Njolla ose vargje të errëta (të quajtura edhe floaters).

-Blicet e dritës.

-Ankth në cepat e syve.

Megjithatë, ka diçka që duhet ditur edhe për këtë gjendje dhe simptomat e saj të hershme në sy. Sipas ekspertëve, shpesh nuk ka simptoma të hershme të sëmundjes së syrit diabetik. Dikush mund të mos ketë as ndonjë lloj dhimbjeje ose ndryshimi në shikim, pasi dëmtimi fillon të rritet brenda syve, veçanërisht me retinopatinë diabetike.

Si të menaxhoni sytë me diabet?

Sipas ekspertëve, diabeti i pakontrolluar mund të shkaktojë dëme të rënda në sy dhe gjithashtu mund të çojë në humbje të shikimit ose verbëri. Por kjo mund të menaxhohet me disa ndryshime të lehta të stilit të jetesës, ose thjesht duke u kujdesur për gjendjen. Më poshtë janë renditur disa nga mënyrat më të mira për të menaxhuar diabetin dhe për të mbajtur sytë të shëndetshëm.

Kontrolloni në mënyrë të vazhdueshme nivelet e glukozës në gjak.

-Menaxhoni presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit.

-Ushtroni rregullisht për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut dhe obezitetin.

-Nëse pini duhan, merrni ndihmë për të lënë duhanin.

-Bëni një ekzaminim të zgjeruar të syve një herë në vit.