Mendoheni shumë? Ja se si mund të ndaleni!

0
124

Mendja është një organ i çuditshëm dhe nuk ka fund për atë që është e aftë të bëjë. Trupi reagon ndaj udhëzimeve të trurit, prandaj shëndeti mendor konsiderohet të jetë kaq i rëndësishëm. Mendimi i tepërt është një zakon që mund të dëmtojë shëndetin tuaj fizik gjithashtu, përveç shkaktimit të lodhjes mendore, pasi mund të çojë në ankth, stres dhe paranojë. Dhe meqenëse shpesh ndihet jashtë kontrollit tuaj, këtu janë disa gjëra që mund të përpiqeni t’i jepni frymë mendjes suaj.

Shpërqendroje veten

Kuptoni që të menduarit tepër është një zakon kundër-produktiv që nuk do t’ju çojë askund. Nëse ndodh ndonjë gjë, kjo do ta bëjë mendjen tuaj të vijë vërdallë. Për t’i shpëtuar grackës, mund ta shpërqendroni veten kur mendja juaj bëhet shumë e zhurmshme duke u përfshirë dhe një aktivitet që ju pëlqen vërtet. Dilni jashtë, ecni me biçikletë ose vraponi, vallëzoni. Mësoni një aftësi të re në kuzhinë. Në thelb çdo gjë që i thyen muskujt e mendjes tuaj.

Merr frymë dhe medito

Kur ndjeni se po humbni kontrollin mbi jetën, tërhiquni dhe merrni frymë. Dije që je ende në kontroll dhe gjithçka që duhet të bësh është të qetësosh mendjen. Joga dhe meditimi mund të të ndihmojnë. Gjeni një vend të qetë dhe merrni frymë. Kur bëhet çdo ditë, është e garantuar të pastroni rrëmujat e trurit tuaj.

Ndihmo dikë tjetër

Kur ndjeni se po dilni jashtë kontrollit, bëni diçka të këndshme për dikë tjetër në mënyrë që të merrni një perspektivë të re të jetës dhe të riktheheni në rrugën e duhur. Kur ia bëni më të ndritshme ditën dikujt tjetër, kjo ju jep një ndjenjë të çuditshme fuqie. E kuptoni që jeni të denjë dhe të mjaftueshëm.

Mendo për sukseset e tua

Është e vështirë të mendosh për arritjet e tua kur mendja jote është e mbushur me negativitet, por provo. Merrni një çast dhe mendoni për atë që keni arritur; mund të jenë arritje të vogla, por ju ndoshta keni pasur një rol për të luajtur. Mund të habiteni kur e dini që jeni më të fortë dhe më të aftë se gjithçka që po mundon mendjen tuaj në këtë moment.

Fale veten

Nëse është një gabim i së kaluarës që po ju ha nga brenda, dijeni që jeni vetëm një qenie njerëzore që përpiqeni të bëni më të mirën tuaj në jetë dhe se gabimet janë pjesë e marrëveshjes. Mësoni të lini të shkojë, dhe jini të lehtë për veten tuaj. Nuk është e dobishme nëse vazhdoni të luani dhe të riprodhoni skenarë që dëshironit të ishin shpalosur ndryshe.

Kërko ndihmë

Mos e lufto vetëm këtë. Ju lejohet të tregoni dobësitë tuaja dhe të kërkoni ndihmë. Shkoni te një anëtar i familjes ose një mik dhe hapini zemrën tuaj. Më mirë akoma, kërkoni ndihmë profesionale./Psikologjia